Studie tips zijn vaak zeer praktische “doe-tips”: gericht op goed plannen, hoofd van bijzaken scheiden, inschatting van benodigde tijd….toch blijft vaak de gevoelsmatige druk van presteren aanwezig. Veel studenten kampen met studiestress die zich kan uiten op verschillende manieren zoals slaapproblemen of het ervaren van een dip tot een volledige depressie.

Als reactie op het ervaren van de studie als een grote berg met werk die je dreigt te vermorzelen zijn er grofweg twee mogelijke reacties:

  1. Heel hard gaan werken en alleen maar bezig zijn met dingen die moeten. Je maakt lange dagen. Gedachten als “ik moet het toch kunnen” gaan door je hoofd en leuke dingen doen is er niet meer bij. Je piekert over de gevolgen als je het niet haalt. Als het resultaat vervolgens uitblijft geef je jezelf hiervan de schuld. Je gaat alleen maar harder werken voor het volgende tentamen.
  2. Gedachten als “ik kan het toch niet” of “het is toch niet meer te doen” maken dat je niet of onder je kunnen aan het werk gaat. Doordat je te laat of niet tot handelen overgaat voel je je schuldig tegenover jezelf, je familie…Je piekert over “hoe het zover heeft kunnen komen” en “hoe het verder moet”.

Mindfulness geeft je een derde mogenlijkheid tot reageren. Het bewandelen van het middenpad tussen de bovenbescherven twee uitersten. In de training leer je om onbevangen te kijken naar wat er nu is. Het leren kennen van je eigen lichaam is hierbij een belangrijk element. Gevoelens voel je in je lichaam en dat is eigenlijk onze enige echte stressdetector. In de training leer je ontwarren van complexe gevoelens en gedachten. Je ziet dingen die je vroeger niet opvielen. Als vanzelfsprekend volgt er dan de mogelijk anders te reageren dan je gewend was…