Iedereen die in zijn leven op wat voor manier dan ook aanraking is geweest met kanker weet maar al te goed dat kanker en het behandelproces van kanker de ene na de andere gelegenheid biedt om diepe pijn, ongemak, boosheid, angst en wanhoop te ervaren. Opvallend genoeg is het dat juist vaak na afronding van een intense periode van medische behandeling er ruimte komt voor het ervaren van deze gevoelens. Juist in een ogenschijnlijk rustigere periode kunnen gevoelens van onzekerheid, controleverlies, hopeloosheid en angst boven komen. Juist nu bestaat de kans op het ontstaan van depressieve gevoelens, slaapproblemen en onrust.

Mindfulness biedt een middenweg tussen het ontsnappen aan deze pijnlijke gevoelens en het vast komen te zitten in piekergedachten. 

Het mindfulness programma “Leven met Kanker” ontwikkeld door Trish Bartley, is direct afgeleid uit het programma Mindfulness Based Cognitive Therapy (ontwikkeld door J.Williams en J.Teasdale) gericht op het hanteren van depressie. In de afgelopen jaren is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit programma en is de effectiviteit in vele studies vastgesteld. Het speciale programma “Leven met Kanker” wordt al meer dan tien jaar gegeven en uit herhaalde evaluaties blijkt dat deelnemers verbeteringen aangeven in hun slaappatroon en hun algeheel welbevinden. 

In de 8 weekse training wordt geoefend met het openen en het vergroten van bewustzijn voor patronen in denken en handelen. Met een open en accepterende houding van vriendelijkheid en compassie voor jezelf en voor anderen. Het programma is in het bijzonder gericht op het opnieuw leren kennen van het lichaam, de signalen die het op elk moment afgeeft en welke reacties hierop volgen in de geest en in het handelen. Het is aangepast aan de fysieke belastbaarheid na een oncologische medische behandeling of ingreep.